Lengyel- Magyar Barátság nap 2013.március 23


Lengyel Magyar két jó barát együtt harcol s issza borát.
 
Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki.


magyarok és a lengyelek kapcsolata igen erős volt a történelem folyamán, egészen az Árpád-kortól napjainkig. A szoros kapcsolatokat egy mondás is megerősíti: Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát.
"Magyarország és Lengyelország két örökéletű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele." Stanisław Worcell (1849)
"Węgry i Polska to dwa wiekuiste dęby, każdy z nich wystrzelił pniem osobnym i odrębnym, ale ich korzenie, szeroko rozłożone pod powierzchnią ziemi, i splątały się, i zrastały niewidocznie. Stąd byt i czerstwość jednego jest drugiemu warunkiem życia i zdrowia". Stanisław Worcell (1849)
Becslések szerint napjainkban 10-12 ezer lengyel nemzetiségű él Magyarországon, a hivatalos népszámlálási adatok szerint 2001-ben 2962 fő vallotta lengyelnek magát. Bár a Polónia (diaszpóra) mérete nem nagy, jelentősége túl mutat ezen.
 
A barátság a közös történelmi viszontagságokban gyökerezik. Magyarországnak és Lengyelországnak is meggyűlt a baja a keleti és a nyugati nagyhatalmakkal, a Habsburgokkal, az oroszokkal, a németekkel, a szovjet kommunistákkal, a sorba pedig manapság már a globalisták láthatatlan hadserege is felsorakozott.

A magyar nemzettudat által fel nem dolgozott, kínzó Trianon-trauma miatt Magyarország viszonya a szomszédos országokkal máig kölcsönös sérelmekkel teli; Jászi Oszkár a dunamelléki köztársaságra vonatkozó víziójáért ma is megkapná a „hazaáruló” billogot. Lengyelország azonban máig kitüntetett és pozitív szerepet tölt be a magyar közgondolkodásban. A számos történelmi párhuzam és a rengeteg közös nemzeti ikon mellett ebben nagy szerepe lehet annak is, hogy a két nép a viszonylagos földrajzi távolság miatt nem került konfliktusba. Etnikai konfliktusok, kölcsönös területszerző követelések – a magyar–lengyel viszonyban ezek ismeretlen fogalmak.

A közös sors hagyományőrző egyesületek, kulturális és tudományos szervezetek tucatjait hívta életre a két országban. Csak két példa a sok közül: Magyarországon az 1848-as szabadságharcban részt vevő Wysocki-légió emlékét őrzi impozáns
honlap, Lengyelországban pedig még Omega-fanklub is létezik.
 
2007 márciusa óta a két nép barátságát emléknap is őrzi: a magyar parlament és a szejm március 23-át nyilvánította a magyar–lengyel barátság napjává. A magyarok hősként tisztelik Bem apót, a lengyelek együtt éneklik Kóbor Jánossal a Gyöngyhajú lányt (lásd itt, magyar szöveggel, lengyel kiejtéssel).
 
 
 
 



 
 
Üdvözlettel:



 
 
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések