90 éves a Székesfővárosi azaz Nemzeti Filharmonikus Zenekar
 
 
 
90 éve, 1923. április 5-én adta első díszhangversenyét a Vigadó színpadán a Nemzeti Filharmonikus Zenekar elődje, a Székesfővárosi Zenekar.

A Székesfővárosi Zenekart, mint nem hivatásos muzsikusokból álló együttest 1923-ban alapította és 15 évig vezette Bor Dezső karnagy. Az együttes hamarosan Budapest zenei életének egyik központja lett: nyáron szabadtéri koncerteket adott, télen a Gellért fürdő bejárati csarnokában és a Pesti Vigadóban lépett fel. Ez volt az a szimfonikus zenekar, amely már tíz nappal a Magyar Rádió 1925. december 1-jén megkezdett működése után a Rádióban szerepelt. 1939-ben egyesítették a Budapesti Hangversenyzenekarral és hivatásos zenekarrá alakították.
A világháború után Fricsay Ferencet és Somogyi Lászlót nevezték ki az együttes élére. A két vezető karmester mellett több mint negyven alkalommal vezényelt itt Otto Klemperer, s visszatérő vendégnek számított Doráti Antal.
 
Amikor 1952-ben a zenekar az Országos Filharmónia fennhatósága alá került, felvette az Állami Hangversenyzenekar nevet. Vezető karmestere Ferencsik János lett, s az előadásokon olyan híres vendég dirigensek működtek közre, mint Ernest Ansermet, Doráti Antal, Zubin Mehta, Lorin Maazel, Sir John Barbirolli, Leopold Stokowski, Claudio Abbado és Christoph von Dohnányi. Az ÁHZ hangversenyein neves külföldi szólisták is felléptek, mint Szvjatoszlav Richter, Yehudi Menuhin, Anja Silja, Starker János vagy Ruggiero Ricci.




Ferencsik János 1984-ben bekövetkezett halálával egy jelentős korszak zárult a zenekar életében. Utódát 1987-ben sikerült megtalálni a Magyarországon rendkívüli népszerű japán dirigens, Kobajasi Ken-icsiró személyében, aki tíz évig állt az együttes élén.
Az újabb változás 1997-ben következett be: az év októberében 1998. január 1-jei hatállyal különválasztották a zenekart az énekkartól, s létrejött Nemzeti Filharmonikus Zenekar illetve a Nemzeti Énekkar.
 
Kobajasi Ken-icsiro örökös tiszteletbeli elnök-karmester lett, míg a zenekar élére Kocsis Zoltán Kossuth-díjas zongoraművész került, aki ma is betölti ezt a tisztséget.
Az UNICEF Magyar Bizottsága 2006. december 1-jén a Nemzeti Filharmonikusokat az UNICEF magyarországi jószolgálati nagykövetévé nevezte ki.
 
 
 
 
 
Üdvözlettel
 
 
 
 


 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések