Miért 
"csodás elemeket tartalmazó, naiv hangulatú" sorozat ez?


Mert ez a Mese meghatározása.

És hogy miért a meséről kezdünk el sorozatot?
 
Több okból is. Talán a legfontosabb ok az az hogy a mese, a magyar kultúra, népművészet szerves része, amelyre fel kell hívni a figyelmet.
 
Azért mert a média hatása nem feltétlenül azt az értékrendet hordozza amelyre ebben a felfordult, egyre inkább elértéktelenedő világban szükség lenne.
 
Azért mert szeretnénk segítséget adni ahhoz hogy a magyar Népművészet ezen ága fenntmaradjon, fejlődjön hogy tovább tudjuk adni a következő generáció számára.
 
A következő sorozatunk célja az is hogy átéljük mindazt amit a Mesének köszönhetünk. 
 
" A népmese sajátos bája és sajátos realizmusa abban áll, hogy sok szempontból is érdekes és különleges tükrözője a valóságnak: a népmesét fenntartó nép múltjának, jelenének, mindennapi életének elemei éppúgy megtalálhatók benne, mint a becsületesebb, igazabb életbe vetett hitnek a mesei igazságszolgáltatásban megtestesült kifejezése."
 
A mesék mondanivalója tehát sokkal összetettebb mint ahogy mi azt gondolnánk. Gondoljunk csak a Négyszögletű kerekerdőre, Csipike kalandjaira, Benedek Elek vagy éppen Kányádi Sándor, Sűtő András meséire.
 

 
Minden két hétben itt a blogunkban bemutatunk, újra felfedezünk meseírókat és azok műveit. Reméljük hogy hozzá tudunk segíteni minden kedves olvasót ahhoz hogy mindazt a tudást, józan észt ami a magyar népmesékben van, könnyebben át tudja adni mindazok számára akik az örökségünket tovább kell hogy ápolják.
 
Sorozatunk első részében a Népmese mint Népköltészeti Műfaj meghatározásával foglalkozunk.
 
 
 

Üdvözlettel
 
 
 
Böröczky Ferenc
 
 



 
 
 
 
 
 
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések