Vertel József grafikusművész

Vertel József



Vertel József grafikusművész, bélyegtervező, aki háromszor nyert első díjat az ENSZ bélyegterv-pályázatán, 20 éve, 1993. augusztus 5-én halt meg.

1922. január 2-án született Dömösön. Tanulmányait Budapesten, az Iparrajziskolában kezdte meg, majd beiratkozott a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, amelyet 1947-ben fejezett be. Legkedvesebb tanárai Aba Novák Vilmos és Konecsni György festők voltak.
1947 és 1950 között a budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban díszítőfestést tanított, majd 1950-től 1970-ig a Pénzjegynyomda tervezőjeként több száz bélyegblokkot és bélyeget tervezett a Magyar Posta megrendelésére, az elsőt, az újjáépített Lánchíd felavatására 1949-ben. Külföldön is nagyra tartották művészetét. 1953-ban olasz bélyegművészeti díjra érdemesítették. 



1955 megkapta az Olasz Olimpiai Bizottság által kiírt sportbélyegpályázat Bonacassa-díját, a Sportphila című lap különdíját az úszósport legszebb bélyegéért, az Olasz Úszószövetség ezüstserlegét, a Federico Cortenesi-érmet, az Attilio Ferraris-aranyérmet, valamint az Olasz Olimpiai Bizottság érmét. Dolgozott Mongólia, Libanon, Szíria, Algéria postáinak megrendelésére is.



Háromszor nyert ENSZ bélyegterv-díjat: 1967-ben, 1978-ban és 1980-ban. Az ő keze munkája a Debreceni Református Kollégium 450. évfordulójára kiadott emlékbélyeg 1988-ból, melyen a kollégium épületének főbejárata látható, alatta az évfordulóra utaló felirattal. Ő készítette a Magyar Posta Pro Philatelia 1989 elnevezésű bélyegblokkját is, amely öt korábbi sikeres művét tartalmazza: négyes tömbben a Védett vízimadarak, a Rózsák, a Szovjet-magyar közös űrrepülés, az Európai Biztonsági az Együttműködési Értekezlet-Bécs blokkot, és a közös tábla közepén elhelyezett tigrisliliomos bélyeget.




Egyik legszebb alkotása A 400 éves a Károli-biblia névvel kiadott bélyege 1990-ből, melyen a bibliafordító Károli Gáspár Göncön felállított bronzszobra látható. A magyar címert ábrázoló bélyegblokkja 1991-ben elnyerte az év legszebb bélyege címet, melyet ezen kívül még hétszer vehetett át. 


1992-ben megkapta a Komárom-Esztergom Megyéért díjat, és ugyanabban az esztendőben rendezték meg a neves bélyegtervező-grafikus életmű-kiállítását a budapesti Bélyegmúzeumban. 







2006-ban posztumusz megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet a magyar és az egyetemes kultúra ápolása, fejlesztése terén kifejtett önzetlen, lovagias tevékenysége elismeréseképpen. Világszerte elismert, alkotó életpályája során több mint 500 magyar és 300 külföldi bélyeg született a keze alatt. 






A bélyegtervezés mellett alkalmazott grafikai munkákkal is foglalkozott, rézkarcokat, rézmetszeteket, emléklapokat, ex libriseket, bélyegzőterveket készített. Bélyegtervezői munkásságából kiemelkednek történelmi, műemléki témájú alkotásai, a sport, valamint az olimpiai sorozatok, a Visegrád-blokk, valamint a Budapestet ábrázoló tervek.





 Munkáit formai tisztaság, grafikai érzékenység, biztos komponáló készség jellemzi.


Üdvözlettel



Forrás: Szöveg: MTVA archívuma, Képek: Wikipedia.hu



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések