Simonyi Mária


Simonyi  Mária




Simonyi Mária színésznő, Móricz Zsigmond özvegye 125 éve, 1888. december 4-én született Szenicen.


A budapesti Színművészeti Akadémián szerzett oklevelet 1910-ben. 1911-ben a Kamarajátékok előadásain mutatkozott be, majd a Magyar Színház szerződtette, ahonnan 1912-ben néhány hónapra az Új Színpadhoz került. Később Kassán és Brassóban, majd a Magyar Színházban szerepelt. 1919-ben felvették a Belvárosi Színházba, ahol 1927-ig szerepelt, közben három évig a Renaissance Színház tagja volt.


Főszereplője volt Schnitzler Az élet szava című, illetve Urvancov Vera Mirceva című darabjának. Beszédmodora, szép hanghordozása főleg modern társalgási darabok előkelő hősnőinek eljátszására képesítették.


1924-ben megkapta Móricz Zsigmond Búzakalász című színdarabjának főszerepét. A munkakapcsolatból szerelem lett, amelyet beárnyékolt Móricz feleségének, Holics Jankának jelenléte. Az író naplóiból kiderül, hogy titkos üzengetést folytattak, amire jó példa a Búzakalász című darab szövege is.


Móricz Zsigmond üzenetére - „szívem, lelkem, kicsiny kis boldogságom" - Simonyi Mária ugyanezeket a szavakat szőtte bele nyilatkozatába, amikor a Magyarság című újság riportere faggatta a színműről. Az akkor negyvenöt éves író pusztító szerelemre lobbant a harmincöt éves Simonyi Mária iránt, mint írta, "beütött a tűzvész". A titkos kapcsolat híre Holics Jankához is eljutott, többször öngyilkosságot kísérelt meg. Az író hazatért, és megpróbálta életüket visszazökkenteni a régi kerékvágásba. Nem sikerült. Amint Janka jobban lett, elmenekült otthonról, és kávéházakban, hotelszobákban írt, naplójában megpróbálta kiírni magából felesége és az egyre inkább csak a képzeletében létező Mária iránti érzelmeit.
Simonyi nem válaszolt Móricz csaknem kétszáz levelére, mert megriasztotta kettejük viszonya és Janka szenvedése.


1925 áprilisában Holics Janka megmérgezte magát, Móricz a gyászév letelte után feleségül vette Simonyi Máriát. Házasságuk hamar ellaposodott. Az író hiába kereste Máriában a Jankához hasonló, ösztönző szellemet, az irodalmi modellt. 1936 telén végleg kiköltözött leányfalui házába, különváltan éltek, de a házasságot hivatalosan soha nem bontották fel.
Ezek után a tehetséges színésznő csak egyes szerepekre szerződött, nem volt többé egyetlen színháznak sem a tagja. A kritika a realista stílus, a modern nő kitűnő megjelenítőjeként emlegette.


Budapesten halt meg 1959. június 21-én.


Forrás: MTVA

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések