A Fény Magyar fotóművészet a világtörténelmében betöltött szerepéről készített sorozata.

A Fény
Magyar fotóművészet a világtörténelmében betöltött szerepéről készített sorozata.

5 rész.

Ata Kandó azaz Görög Etelka


Ata Kandó Görög Etelka néven született Budapesten 1913. szeptember 17-én, nem tudta kislánykorában kimondani az Etelkát, helyette Atát mondott és rajta ragadt ez a név. Festőművész férje után lett Kandó, akivel többször járt Párizsban.

1935-ben Budapesten tanulta ki a fényképezést és Pécsi Józsefnél tett iparosvizsgát. Magyarországon három gyermeke született, a család Budapesten élte át a II. világháborút, majd 1947-ben ismét Párizsba mentek, Ata ott megismerkedett a szintén magyar Robert Capával, és mellette dolgozott a Magnum képügynökségnél.
 
Fotós karrierje Amszterdamban kezdődött, holland divatcégeknek dolgozott, majd az 1956-os magyar forradalom leverése után a menekülőket fotografálta Ausztriában. A képekből albumot állított össze és az eladásból befolyt negyedmillió dollárt fölajánlotta a magyar menekült gyerekek megsegítésére.








A világhírt a dél-amerikai dzsungellakó indiánok fotózása hozta meg számára. Caracasból egy francia pap segítségével jutott el az indián törzsekhez és megörökítette mindennapjaikat.
   
Huszonnyolc évet töltött Hollandiában, majd 20 évet élt Amerikában a fia közelében, lakott az egyik lányánál Angliában. Ata Kandó 88 éves korában visszatért Hollandiába, ahol ma is él.
 
1991-ben megkapta a Pro Cultura Hungarica kitüntetést, 1999-ben a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életműdíjjal ismerte el munkásságát.



Forrás: MTI képek: http://atakando.com/


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések