Veszprémi Petőfi Színház

105 éve, 1908. szeptember 17-én nyílt meg a Veszprémi Petőfi Színház.




A legrégebbi, ismert veszprémi színlap 1814-ből származik.
A városban már 1870-től több társulat is vendégeskedett, az ország legkiválóbb művészei léptek fel: Blaha Lujza, Jászai Mari, Újházi Ede és mások. A városi Színházpártoló Egyesület kezdeményezésével és támogatásával indulhatott el a kőszínház építése. Az európai színvonalú szecessziós színházat egy többfunkciós épületegyüttes (melyben egy szálló és egy kaszinó terve is szerepelt) részeként Medgyaszay István építész tervezte. 


Az épület érdekessége, hogy Magyarországon elsőként vasbetonszerkezetes, amelyhez felhasználta a magyar népi művészet elemeit. Így készültek például a páholysort tartó, népi formaelemeket alkalmazó, előre gyártott vasbeton konzolgerendák, a népművészeti ihletésű vasbeton ablakok. Az épületet Nagy Sándor Veszprém megyei születésű festőművész alkotásai díszítették: a homlokzaton "Hunor és Magor" című sgrafittója, illetve a főlépcsőház ovális színes üvegablaka: "A népművészet dicsérete".

A Veszprémi Nemzeti Színház mai nevét, a Veszprémi Petőfi Színház nevet 1926-ban vette fel. (Petőfi Sándor 1841-ben Pápán és Veszprémben volt vándorszínész.) A kőszínháznak azonban nem volt önálló társulata, hosszú ideig a győri művészek nyári játszóhelyeként szolgált. Az intézmény félig-meddig művelődési házként funkcionált, illetve magyar és külföldi, vegyes színvonalú vendégelőadásoknak adott helyet. A veszprémiek azonban saját színtársulatot követeltek, ami végül 1961. október 13-ára megvalósult. Ekkor volt az első bemutató, Jókai Mór és Földes Mihály A kőszívű ember fiai című drámáját játszották. 1977. március 26-án megnyílt a Petőfi Játékszín is, amit 2010-ben Latinovits-Bujtor Játékszínre kereszteltek át. (Latinovits Zoltán színészként, rendezőként, Bujtor István igazgatóként működött a színháznál.)

A 80-as években az időközben műemlékké nyilvánított színházat felújították, hiszen az építmény a színházi technika, a színházművészet műszaki igényeinek fejlődésével elavulttá vált. A rekonstrukció eredményeként megújult a színház külső és belső része, a színpadtechnika és az épületgépészet, létrehoztak egy stúdiószínpadot, kialakítottak egy részben föld alá süllyesztett üzemi részleget, ahol irodák, műhelyek, gépészeti egységek kaptak helyet. Az új előcsarnok különlegességei a sajátos fejezetű pillérek, a mennyezetről csüngő lámpatestek, a szecessziós utánérzésű falburkoló kerámia és a díszlépcső. Utóbbit az eredeti színes üvegablakok gazdagítják.


A Veszprémi Petőfi Színház a 2013-2014-es évadban Lehár Ferenc, Maxim Gorkij, Rossini és Goldoni, Móricz Zsigmond és Miroslav Krleža, Örkény István és a kortárs Cristopher Hampton darabjaival várja közönségét, de gyermek- és ifjúsági előadások is szerepelnek a repertoárban. A teátrum jelenlegi igazgatója a Jászai Mari-díjas Oberfrank Pál, művészeti tanácsadója a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Eperjes Károly.


Üdvözlettel



Forrás: 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések