Pécsi Országos Színházi Találkozó
 
 
 
Rendhagyó módon Bodrogi Gyula a Villa Negra című dallal indította a POSZT sajtótájékoztatóját május 27-án, a művész lesz ugyanis az idei színházi találkozó díszvendége. Elhangzott: 155 millióból gazdálkodik az idei program, és korábbi helyszínek is visszakerültek a véletlen folytán a programhelyszínek közé. A tavalyi 14 helyett idén 12 előadás került a versenyprogramba: egy darabot szobaszínházi előadásként, a többit a Pécsi Nemzeti Színházban mutatják be.
 
A programok között színészzenekarok, nemzetiségi társulatok, gasztronómiai programok, Weöres-est és számos kiállítás is helyet kapott. 13. alkalommal lép fel Varnus Xavér – a programból befolyt összeget szerencsére más programokba tudják fektetni – mondat el Stenczer Béla szervező. A programok között két roma nap is lesz, látható lesz főiskolás vizsgaelőadás a Márkus Színház rendezésében, de a színházi szakmának is kuriózumot jelent egy tajvani társulat megjelenése, mely egy klasszikus pekingi operát ad elő.
 

 
Összesen 11 kiállításnak ad helyet a POSZT: egyrészt Bodrogi Gyuláról – akinek receptje alapján készült ételt is kóstolhatnak a programok között a látogatók -, de látható lesz színházi ékszereket bemutató tárlat, amit egy hozzá illeszkedő performansz egészít ki, és Gobbi Hilda emléke előtt is tárlattal tisztelegnek. A Weöres-kiállítást irodalmi séta egészít ki, melyben nem csak a szülőhelye, vagy a darabját bemutató színház kerül fel a térképre, hanem kedvenc kocsmája is – ahol diák színjátszók előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A rendezvények során igen jelentős a fiatalok jelenléte: a diákszínjátszó fesztivál gáláját idén a POSZT-on rendezik meg. Szakmai beszélgetéseket is tartanak, ahol többek között szóba kerül a színházi lapok és a kisebb települések színházi életének fellendítése is.
 
Magyar és határon túli színházak legjobbnak ítélt produkciói láthatók a Pécsi Országos Színházi Találkozón, a POSZT-on: négy budapesti és hat vidéki, határon túli darab került a legjobbak közé – mondta el Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár. Szakmai fórumot és műhelyet jelent egyben a találkozó, melynek idén erősödik az összművészeti jellege: kiállítások, felolvasások, gyermekprogramok, zenés-táncos produkciók várják az érdeklődőket. Hozzátette: a Kaszás Attila-díjat 500 ezer forinttal támogatja az államtitkárság, miközben a teljes rendezvényre 60 millió forintot fordít az államtitkárság. „A Budapesti Tavaszi Fesztiválon kívül nincs olyan kulturális esemény, amelyet hasonló mértékben tudna támogatnia az államtitkárság” – tette hozzá Hammerstein Judit. A támogatás egy része már megérkezett a szervezőkhöz.
 

Forrás: Kultura.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések