Magyar Festők


Rudnay Gyula




Kossuth-díjas festőművész, a Képzőművészeti Főiskola rektora,


Barcelonai Grand Prix-díjas, Corvin Díjas Kiváló Művész


(1878 – 1957)


Székely Bertalan növendéke és az első elismerések:

·        1878. január 9-én született a Gömör megyei Pelsőcön. Családjával a a Felvidék számos városát, falvát  végigjárja, míg végül  1894-ben Budapesten állapodnak meg. Kelety Gusztáv javaslatára az iparművészeti iskola díszítőfestő szakára iratkozik be, Székely Bertalan növendéke. Csak rövid időt tölt itt, már a következő év Münchenben találja. Hollósy köréhez tartozik, s csak rövidebb római, illetve párizsi tanulmányút kedvéért hagyja ott mesterét.

·        A Hollósy-iskolával kiállít 1899-1901 között Budapesten, Nagybányán, Szatmáron. Hollósy Simon javaslatára 1905-ben Hódmezővásárhelyre utazik. Barátai, művésztársai: Várady Gyula, Endre Béla, Tornyai János, Kiss Lajos, Pásztor János volt. Arcképeket fest, rajzol, festőiskolát nyit (1906).

·        1916-ban a Műcsarnok téli kiállításán Rudnay képe, a Kozák elnyeri az 1200 koronás Ráth György díjat, és még ebben az évben megfesti a „IV. Károly eskütétele” nagyméretű festményét is, mely 2001-től már a Magyar Nemzeti Galériában látható.

Külföldi díjak: Velencei BiennáléBécsi magyar kiállítás (1924) – aranyérem ●  Milánó (Galleria Pesaro, 1925) ● Brüsszel: Lipót Belga Királyi Rendet ● Barcelona, 1929: Grand Prix díj és ezüstérem

Magyarországi kitüntetések: Debreceni Egyetem táblaképeinek megfestése, 1927 ● Országház, Pusztaszeri Országgyűlés goblein megtervezése, Rudnay-terem ● Céhbeliek jubileumi aranyérme, 1934 (Kútágas c. kép) ● Corvin-koszorú, 1935 ● Corvin-lánc, 1941 ● Állami Nagy Aranyérem, 1942 ● Pro Arte kitüntetés, 1948 ● Kossuth díj, 1949 ● Kiváló Művész, 1954

A Képzőművészeti Főiskola tanára 1922-1946, négy éven keresztül a főiskola rektora.

A magyarság festője:

·        1919 nyarán jár először Rudnay rokonainál a Somogy megyei Nagybábonyban (ma: Bábonymegyer) s ezután egyre gyakrabban vonzza a szelíd, lankás dombvidék hangulata. Számos képében mutatja be a magyar táj szépségét, a paraszti élet szereplőit, esetenként azokat drámaian, monumentálisan ábrázolva.

·        Műveinek ihletője a magyar táj; a magyar ember és a magyar múlt volt. Képeinek erőssége a kompozíció és a szín. A színeiben rejlő drámaiság a lángoló vörös, meleg barna, rikító fehér a tragikus fekete és a lágy égszínkék.

Halála utáni elismerések (1957 után):

·        emlékkiállítás Magyar Nemzeti Galéria, 1969 ● monográfia, 600 festménnyel, grafikával, szerző: Bényi László ● Pelsőc, Művelődési Ház, emléktábla avatás, 1993 ● Budapest, Ménesi út 59/b, emléktábla, 1993 ● Rudnay Gyula Emléktársaság, volt növendékek, művészettörténészek, 1994 ● Budapest, Ferenc krt. 40, emléktábla ● Budapest, Budafoki út 16-18., emléktábla avatás, 2013 ● Ernst Múzeum, kiállítás a művész születésének 125. évfordulójára, 2003



Művészi hitvallása:

·        Én, ha festek, magamba nézek befelé és festek, mert belső parancsra teszem. Kezemet vezeti egy láthatatlan kéz, de szentségtelen vakmerőségnek tartanám, ha merő játékosságból olyan vonalakat és színeket raknék fel a vásznamra, amelyek ingerkednek a tetszetősségükkel, de nem tartoznak a lényeg kifejezéséhez. A művészet a legfőbb tisztaság és voltaképpen az alkotás csak árnyalatilag különbözik a felszentelt papok hivatásától, az igehirdetéstől.” (Rudnay Gyula)

Lovasok





Petőfi Segesvárnál





Trianoni szerződés aláírása



Modiano
Ezúton szeretném megköszönni Rudnay Katalinnak hogy rendelkezésünkre bocsájtotta Dédnagyapja hagyatékának egy részét!


Köszönjük!
Üdvözlettel
Böröczky Ferenc

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések