"A tengerpartra"
    Ez az eddigi egyik legteljesebb válogatás Csurka Eszter életművéből, számos friss, erre a kiállításra készített művel: installációkkal, szobrokkal, festményekkel, grafikai munkákkal, videókkal, összesen mintegy hatvan alkotással - mondta el az MTI-nek Gulyás Gábor kurátor, hozzátéve: a tárlatra néhány olyan installáció is felépül, amely kisebb, galériás térben nem jöhetne létre.
     Tematikus kiállításról van szó, Csurka Eszter Pilinszky János A tengerpartra című négysorosát parafrazeálja, amely így kezdődik: "A tengerpartra kifekszik a tenger,/a világ végén pihen a szerelmem..." - közölte a kurátor.
     Gulyás Gábor elmondása szerint a tárlat a szerelem megszemélyesítéséről szól egy "nagyon személyes, érzelemgazdag, mégsem érzelgős anyagot" bemutatva. A kiállítás végigjárása közben reprodukálható egy történet, amelyet valószínűleg kevesen tudnak majd szavakkal elmondani, a legtöbb látogatóban azonban számos érzést szólaltat majd meg a tárlat - jegyezte meg.
     A kurátor elárulta: a kiállításban épül néhány "meglepetés rész", például egy szív installáció, egy fehér, rizzsel felszórt tér és egy fekete terem is hártyaszerű falakkal. Az alkotók igen merészen bántak a falszínekkel is; a festmények sem különálló műként lesznek értelmezhetők, hanem az installációk részeiként.
     Gulyás Gábor kiemelte: a július 28-ig látogatható kiállítás rengeteg kísérőprogrammal várja a közönséget, ezekről a ww.mucsarnok.hu honlap nyújt majd részletes információt.
 
Csurka Eszter (1969) a kortárs magyar művészet vibrálóan izgalmas, sokoldalú képviselője, aki az elmúlt két évtizedben színházrendezőként, operatőrként, fotósként és performerként is jelentős alkotásokat hozott létre, ám mindenekelőtt festőművészként ismert. Legfőbb témája a szüntelenül mozgásban lévő test: az ember teste. Műveiben nem ritkán elmerészkedik e roppant téma határáig: képei új perspektívát adnak a fizika törvényeinek, új utakat találnak az anyagnak, felszámolják az anatómia banális határait. A vásznakon megjelenő hústest néha áttűnik valami másba, mintha egy másik dimenzióban lennénk. Másfajta időben, másfajta térben. Ennek az univerzumnak a középpontja a szív, amely ugyanúgy árnyékot vethet, mint a Nap. A művész új kiállítása egy rendhagyó körút ebben az áramló árnyékvilágban – javarészt új alkotások mentén.
 



 

A tengerpartra címmel nyílt meg Csurka Eszter kiállítása, amely május 25-től július 28-ig várja a látogatókat az Ernst Múzeumban. A tárlat változatos technikákkal készült művekkel és rendhagyó installációval idézi meg Pilinszky János egyik versét.
A tengerpartra – Csurka Eszter kiállítása az Ernst Múzeumban
 
Forrás: MTI, Kultura.hu, Mucsarnok.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések