Ternovszky Béla, Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a Macskafogó alkotója, 70 éves.






1943. május 23-án született Budapesten. A Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett festő szakon 1961-ben, majd beiratkozott a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem filozófia-esztétika szakára, ahol 1964-ben diplomázott. Eközben és még 30 évig a Pannónia Filmstúdió munkatársaként dolgozott 1995-ig.

Itt néhány év fázisrajzolói munka után a hatvanas évek végétől a Gusztáv-filmekben, illetve az első Mézga-sorozatban lett animátor. 1972-ben nevezték ki rendezőnek. Első önálló rajzfilmje, az 1970-ben készült hét perces Modern edzésmódszerek című film, számos hazai és nemzetközi fesztiváldíjat nyert, ezt követte a Tartsunk kutyát!, valamint a Mindennek van határa című rövidfilm.

 Társszerzője volt a nagysikerű Mézga család televíziós sorozatnak és az 1975-ös év nagy sikerének, a Romhányi József–Nepp József–Ternovszky Béla nevével fémjelzett 26 részes rajzfilmsorozatának, a Kérem a következőt! címűnek is. Vezető munkatárs volt az első magyar egészestés rajzjátékfilm, a János Vitéz létrehozásában.



1979-től rendezőként több nemzetközi koprodukciókban is dolgozott, például a híres Pumukli című rajzfilmben is. 1986-ban mutatták be első egészestés filmjét, a Macskafogót, az 1987-es év legnépszerűbb magyar filmjét, amely az év magyar Oscar delegáltja lett, s amely 25 év után is korosztálytól függetlenül ismert és kedvelt film.


1995-ben Nepp József rendezővel és Kunz Román gyártásvezetővel megalapították a Stúdió II. Kft-t. Itt készült az Egérút című egészestés játékfilm. 2007 decemberében mutatták be a Macskafogó II – A Sátán macskája című filmjét, amely 2008 legnézettebb magyar mozifilmje volt.

Munkáját 1983-ban Balázs Béla-díjjal, 1987-ben Érdemes Művész kitüntetéssel díjazták.











Az egerek lakta bolygót uraló macskamaffia végső leszámolásra készül. De felcsillan a remény: Fushimisi professzor feltalálja a macskafogó nevű szerkezetet...

a történet mindenki számára biztosan ismerős..lehet hogy érdemes lenne Fushimisi professzort megkérdezni hogy nem-e találna fel valami szerkezetet..a megmaradt nemzeti öntudatok védelmére...


 

Üdvözlettel




Böröczky Ferenc



 
Forrás és képek: MTVA




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések