2013. május 27. – Szabó Tamás tárlatának megnyitója



A Képcsarnok Prestige Galériája 2013. május 27-én 17 órakor tartja Szabó Tamás Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja kiállításának megnyitóját.



A kötél és én


Meditáció



Szabó Tamás alkotásainak fő témája az emberi test; az, hogy a mozdulat, a gesztus hogyan tükröz lelki, érzelmi állapotokat. A 80-as évek elején kis bronzfigurákat mintázott, nagyon érzékeny plasztikával, igen erős gesztusokkal, egyéni jellegzetesség nélküli fejeket, olykor kőből faragva, amelyek arckifejezése sokkolóan fájdalmas. Az egészalakos kisplasztikák szoros kötelékek gúzsában feszültek. Később e lekötözött alakok rajzokon, festményeken is megjelentek, azután érdeklődése a figurák rajzi plaszticitása felé fordul, s most már az anatómiában találja meg a drámai erőt. A festményeken és rajzokon az alakok jelzett térben vannak elhelyezve. A színek is csak a plasztikai árnyalást fokozzák. Legújabb szobrain a felületek érzékeny, mégis drámai módon vibrálnak. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, a MAOE, a Magyar Szobrásztársaság tagja. 

Aktív művészetszervező tevékenysége nyomán 2005-ben létrehozta az öt szobrászművészt tömörítő MORPH csoportot, amelynek tagjaként számos külföldi kiállításon vett részt 2008-tól a szegedi Juhász Gyula Főiskola Rajz tanszékének docense.


Forrás: MMA.hu képek:artendre.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések