A Fény
Magyar fotóművészet a világtörténelmében betöltött szerepéről készített sorozata.

3 rész.

Pálfai Gábor

Pálfai Gábor Táncsics Mihály-díjas fotóriporter 80 éve, 1933. június 5-én született.


Balmazújvárosban született, majd a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban Sevcsik Jenő és Reismann Marian fotóművészek tanítványa volt. 1952-ben a Magyar Fotó Állami Vállalat gyakornokaként olyan neves fotósok mellett tanulhatta a szakmát, mint Vadas Ernő, Járai Rudolf és Gink Károly.

1957-től kezdve 42 évig dolgozott a Magyar Távirati Irodánál, előbb rovatvezetőként, később a képarchívum, majd a fotószerkesztőség munkáját irányította. Politikai és sporteseményekről egyaránt tudósított. Az MTI munkatársaként 1967-ben Észak-Vietnámban a háború eseményeit örökítette meg.

Fotóriporterek nemzedékei nőttek fel a keze alatt. Tőle tanulta a szakmát a magyar sajtófotográfia egy sor jeles képviselője, s tanított az Iparművészeti Főiskolán is.
2001-ben Táncsics Mihály-díjjal jutalmazták, újságírói életművéért megkapta az Aranytoll díjat is, 2003-ban pedig a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetést.
Munkája során a magyar fotográfia megújítására törekedett. Hitvallása szerint a fotográfus legfőbb kötelezettsége, hogy nyomot hagyjon az utókornak. Ezt bizonyítja az MTVA Fotóarchívumában megtalálható 1924 riport, megközelítőleg negyvenezer felvétel is, amelyekből csaknem kétezer fotó már digitális változatban is elérhető.









2003. szeptember 29-én hunyt el Budapesten.



Sorozatunk folytatásával júliusban jelentkezünk.








Üdvözlettel



Böröczky Ferenc

Forrás:MTVA fotók:fotomuzeum.hu


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések